Nederlands German

Fins papiergaren

Fins papiergaren is een industrieel vervaardigd garen. Grote rollen papier worden in repen gesneden, over de lengte gevouwen en tot garen gedraaid. De breedte van de repen bepaalt de dikte van het garen.

Van het natuurbruine, of gebleekte, gedraaide garen worden strengen gevormd, die vervolgens worden geverfd met textielverf. Het papiergaren is hierdoor kleurecht en geeft niet af wanneer het nat wordt.

De kleur van het garen is egaal, maar omdat het strak gedraaid is, dringen de verfstoffen tijdens het verven onregelmatig door tot de kern van de draad. Wanneer je het papiergaren opendraait is de kleur gemêleerd  met mooie kleurnuances en een natuurlijke uitstraling.  

 

Wanneer je papiergaren goed bekijkt, zie je de karakteristieke en unieke eigenschappen. Het is niet ruw en pluizig, zoals de meeste gesponnen garens, maar glad, en enigszins stug. Het geeft geen vezels af, is stofvrij en hierdoor antiallergisch.

Het garen is in gedraaide vorm opvallend sterk en vast en kan op 30º worden gewassen.

 

Tegenwoordig ziet men ook het ecologische voordeel van papiergaren. Papier is een natuurlijk product en kan relatief milieuvriendelijk worden geproduceerd. Wanneer het niet meer wordt gebruikt kan het worden gecomposteerd of worden hergebruikt in nieuw papier.

 

De verschillende diktes van het papiergaren vergroten de toepassingsmogelijkheden. Het garen is geschikt om mee te breien, haken, weven, kantklossen,  punniken en vlechten.

 

Maar met papiergaren is nog veel meer mogelijk. Het leent zich heel goed voor het maken van allerlei sieraden en decoraties. Je kunt hierbij papiergarens van verschillende kleuren en diktes combineren en bijzondere effecten creëren door het garen open te draaien.

 

Volgende
0 producten
Inloggen

 

Copyright © Joke Marsman Papiergaren